Vad är Justitiapriset?

Justitiapriset är en ideell förening som drivs av juriststudenter. Justitiapriset vill få fler advokatbyråer att jobba med jämställdhet så att vi får en jämställd advokatbransch.

Justitiapriset året 2022/2023

Justitiapriset håller nu på att förbereda inför det kommande året. Vi återkommer därför om årets upplägg snart!

Hur kan jag engagera mig i Justitiapriset?

För tillfället (hösttermin 2022) söker vi ambassadörer till de flesta lärosätena. Som ambassadör har du kontakt med olika byråer, hjälper till vid mässor och på prisutdelningen som är under våren, vanligtvis i maj. För mer information, mejla till katarina@justitiapriset.se.

Du kan också engagera dig genom att bli medlem här via vår hemsida. Medlemskapet är gratis och gäller under din studietid som juriststudent. Som medlem får du närvara på prisutdelningsceremonin, vara med på olika träffar som Justitiapriset arrangerar samt ta del av nyhetsbrev där vi informerar om vad som är på gång i föreningen. Genom ditt medlemskap hjälper du Justitiapriset att visa för byråerna att jämställdhet är en viktig fråga bland studenter.

Omställning Justitiapriset 2022

Jämställdhetsarbetet är självklart lika viktigt fortfarande, men allt som pandemin fört med sig har lett till att andra områden prioriterats mer. Därför har vi kommit fram till att en tävling inte är det bästa sättet att hjälpa branschen framåt just i år. Vi har valt att ladda för omstart!

Vi ser en skiftning där ett samarbete mellan byråer verkar vara mer på sin plats och där vi vill jobba tillsammans för en mer jämställd advokatbransch. Justitiapriset välkomnar er till ett år av inspiration och erfarenhetsutbyte. Vår vision 2022 är att erbjuda ett program med frivilliga träffar där deltagande byråer får möjlighet att byta erfarenheter, diskutera branschens utmaningar och möjligheter och inspirera varandra. Vi vill genom detta upplägg stötta er att hålla i och hålla ut i ert jämställdhetsarbete – och utveckla Justitiapriset inför 2023 års verksamhet. 

Årets Justitia kommer 2022 delas ut till en person som gjort betydande insatser för jämställdheten i juristbranschen. Personen behöver vara jurist eller juriststudent.

Varför behövs Justitiapriset?

Advokatbranschen är inte särskilt jämställd. Knappt 2 av 10 delägare är kvinnor. Samtidigt är det fler tjejer än killar som studerar och tar examen från juristprogrammet. Statistiken visar att kvinnorna faller av på vägen till toppen. Både klienter, studenter och medarbetare förväntar sig att advokatbyråer klarar jämställdheten och det kommer bli en allt viktigare fråga för både marknadsföring och rekryteringsmöjligheter. Justitiapriset vill hjälpa till att göra advokatbranschen jämställd.

Varför borde Er byrå vara med i Justitiapriset?

I och med anmälan presenteras ni som deltagare på vår Facebooksida med 2 300 följare, på vårt Instagramkonto, vår LinkedIn och på vår hemsida. Många juriststudenter värdesätter jämställdhet på sin framtida arbetsplats och det är en faktor i valet av advokatbyrå. Justitiapriset har under hösten 2022 fått in 180 medlemmar tillika juriststudenter som vill belysa vikten av jämställdhetsarbetet.  Genom att delta i årets program visar din advokatbyrå att den bryr sig om jämställdhet vilket utgör en konkurrensfördel vid rekrytering. Det är även en konkurrensfördel för att attrahera kunder.

Dessutom är ni med och bidrar till en mer jämställd advokatbransch med bra förebilder och får med er handfasta tips på hur ni kan ta ert jämställdhetsarbete vidare. Det marknadsledande jämställdhetsbolaget Add Gender erbjuder även en skräddarsydd genomgång och workshop av ert arbete efter att ni deltagit i Justitiapriset.

Hur fungerar Justitiapriset?

Du anmäler din advokatbyrå på vår hemsida http://justitiapriset.se/.

  • Till de fysiska träffarna kan varje byrå skicka max tre representanter. På de digitala rundabordssamtalen samt onlinesändningarna finns obegränsat med platser för de byråer som anmält sig till årets program.

Genom det nya upplägget har vi sett till att ni kommer få ut mycket av ert deltagande. Vi vill såklart stötta er att hålla i och hålla ut i ert jämställdhetsarbete, och i år tror vi det görs bäst genom att fokusera på hur Justitiapriset ska utvecklas för framtiden. Vart vill ni med ert jämställdhetsarbete? Hur kan Justitiapriset hjälpa er dit? Vad tar vi med oss ur pandemin in i framtiden? 

  • Panelsamtal för att utbyta erfarenheter och goda exempel på jämställdhetsarbete. En jämställd bransch utvecklar vi tillsammans.
  • Det kommer inspireras med arbete inom jämställdheten från andra branscher och diskuteras hur och vad som kan appliceras hos just er byrå.
  • Varken MP/VD-enkäten eller medarbetarenkäten är obligatorisk i år. Det kommer fortfarande finnas möjlighet för er som deltar att få göra en individuell mätning för 2022 samt beställa en rapport från Add Gender. Enkäterna är framtagna av det marknadsledande jämställdhetsbolaget Add Gender.

Hur fungerar Årets Justitia?

Vem som helst kan nominera någon till Årets Justitia. Detta görs via vår hemsida. Du som nominerar behöver skicka med en motivering till varför just den du nominerar ska vinna.

Nomineringarna går direkt till juryn som baserat på motiveringarna utser en vinnare. Juryn tittar särskilt på om du som nominerat bifogat ett underlag så som artiklar, nyhetsklipp, föreläsningar eller evenemang rörande personen du nominerar. Tänk på att den du nominerar ska vara en jurist eller juriststudent och att det måste finnas en tydlig koppling till varför personen bidragit till jämställdhet i just juristbranschen.

När delas Årets Justitia ut?

Årets Justitia delas ut samma dag som kick-offen, tisdagen den 17 maj i Stockholm.

Kostar det något att delta i Justitiapriset?

Det kostar 7 800 kronor.

Hur mäts jämställdhet?

Det är svårt att mäta jämställdhet då många faktorer inte går att sätta fingret på. Enkäten som skickas till MP/VD mäter exempelvis hur väl byrån uppfyller kraven i diskrimineringslagen, hur balansen mellan män och kvinnor på olika positioner ser ut, om olika handlingsplaner finns på plats och vad dessa innebär, om byrån gjort någon speciell satsning och hur byrån jobbar vid rekrytering. Enkäten inrymmer även frågor om trivsel och internkultur. Det finns utrymme för en del fritext, utrymme vi uppmuntrar till att använda.

Enkäten som skickas till medarbetarna mäter främst trivsel och internkultur.

Justitiapriset eller juryn sitter inte inne på alla svar på hur branschen blir mer jämställd. En jämställd bransch utvecklar vi tillsammans.

Är ni nyfikna på hur er byrås jämställdhetsarbete står sig gentemot andra i branschen och vad ni kan göra för att bli ännu bättre? Add Gender erbjuder i anslutning till Jusitiapriset en skräddarsydd rapport kring era resultat, er position bland de tävlande och handfasta rekommendationer kring hur ni kan vidareutveckla arbetet för en jämställd struktur, kultur och balans på arbetsplatsen. Det är möjligt att köpa enbart rapporten eller rapporten plus en presentation och genomgång av Add Genders konsulter på plats hos er.

Kan jag eller mitt företag sponsra Justitiapriset?

Justitiapriset är en ideell förening. Verksamheten finansieras genom anmälningsavgiften och snälla personer som vill göra insatser för jämställdheten. Vill du sponsra Justitiapriset? Kontakta katarina@justitiapriset.se. Alla bidrag, små som stora, är välkomna och tas tacksamt emot.

Vem står bakom Justitiapriset?

Justitiaprisets styrelse

Från och med hösten 2022 leds Justitiapriset av Katarina Andersson Tobias. Hon är 23 år gammal, kommer från Stockholm och är juriststudent vid Stockholms universitet. Katarina har ett stort intresse för jämställdhetsfrågor och ett gediget engagemang bakom sig. Vid sin sida i styrelsen har hon ledamöterna Cornelia Andersson som även hon är juriststuderande vid Stockholms universitet och Elsa Erichs, juriststuderande vid Lunds universitet.

Justitiaprisets ambassadörer

Linn Karlsson och Signe Vibe, juriststuderande vid Stockholms universitet.

Tyra von Mentzer, juriststuderande vid Göteborgs universitet.

Arbesa Hoti och Victoria Bjerendal, juriststuderande vid Karlstads universitet.

Alva Wilhelmsson och Sofie Borg, juriststuderande vid Uppsala universitet.

Elsa Erichs juriststuderande vid Lunds universitet.

Theresa Karlsson juriststuderande vid Umeå universitet.

Justitiapriset grundades sommaren 2016 av Louise Meijer. Hon tog sin juristexamen 2014 och har både under och efter studietiden ägnat stor tid åt jämställdhetsfrågor.

Hur kommer jag i kontakt med Justitiapriset?

För frågor om Justitiapriset eller pressfrågor:

Katarina Andersson Tobias, ordförande Justitiapriset

katarina@justitiapriset.se

För frågor om enkäterna eller beställning av analys av era enkätsvar:

Pernilla Alexandersson konsult Add Gender

pernilla.alexandersson@addgender.se

076- 787 78 77

Följ Justitiapriset på Facebook och Instagram för mer information och uppdateringar.

Processed with VSCO with hb2 preset

Louise Meijer, grundare

Vill du göra Justitiapriset ännu bättre?

Maila katarina@justitiapriset.se