Vad är Justitiapriset?

Det är ett pris som delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som bäst jobbar med jämställdhet. Justitiapriset vill få fler advokatbyråer att jobba med jämställdhet så att vi får en jämställd advokatbransch. Justitiapriset rankar inte advokatbyråerna som tävlar utan det är bara vinnaren som utses. Detta för att uppmuntra advokatbyråerna att bli jämställda genom morötter och inte piskor.

Varför behövs Justitiapriset?

Advokatbranschen är inte särskilt jämställd. Knappt 2 av 10 delägare är kvinnor. Samtidigt är det fler tjejer än killar som studerar och tar examen från juristprogrammet. Statistiken visar att kvinnorna faller av på vägen till toppen. Både klienter, studenter och medarbetare förväntar sig att advokatbyråer klarar jämställdheten och det kommer bli en allt viktigare fråga för både marknadsföring och rekryteringsmöjligheter. Justitiapriset vill hjälpa till att göra advokatbranschen jämställd.

Hur fungerar tävlingen och hur koras vinnaren?

Du anmäler din advokatbyrå på anmälningssidan. När anmälningstiden har gått ut skickas en enkät ut till byråns MP/VD som ska besvara enkäten. Enkäten berör frågor om struktur, kultur och balans och analyseras av det marknadsledande jämställdhetsbolaget Add Gender. Advokatbyråerna anonymiseras innan de går vidare till en noggrant utvald jurygrupp bestående av namnkunniga och välrenommerade jurister och branschpersoner. Juryn röstar därefter och utser en vinnare.

Enkäten tar ungefär trettio minuter för MP/VD:n att besvara.

Några av Sveriges största affärsjuridiska advokatbyråer har under det förberedande stadiet fått ge feedback på enkäten. Detta för att säkerställa att frågorna är relevanta för affärsjuridiska advokatbyråer.

Varför borde man vara med och tävla?

Samtliga advokatbyråer som deltar kommer att namnges på hemsidan. Många juriststudenter tycker jämställdhet är viktigt och det är en faktor i valet av advokatbyrå. Genom att tävla om Justitiapriset visar din advokatbyrå att den bryr sig om jämställdhet och det är en konkurrensfördel vid rekrytering.

Vad är Årets justitia?

Det är viktigt att börja jobba med jämställdhetsfrågor tidigt, redan på juristprogrammet. Det är också viktigt att studenterna får upp ögonen för hur det ser ut, för att dels kunna göra ett upplyst val och för att kunna förändra branschen i framtiden när de kommer ut i arbetslivet. Därför inrättar vi i år en ny tävlingskategori, där både studenter och medarbetare kan nominera någon som gjort insatser för jämställdheten i juristvärlden.

Vi hoppas att det ska kunna uppmuntra fler till att göra en insats för jämställdheten i branschen, oavsett om man jobbar på advokatbyrå eller inte. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det kommer att finnas en kort kravprofil, där juryn sedan gör en bedömning baserat på nomineringarna vem som passar bäst in på denna. Årets Justitia är en egen, mindre tävlingskategori.

Vad vinner man?

Förutom ära och berömmelse kommer det att delas ut en tavla med Justitiaprisets logga. Att vinna blir såklart en särskild konkurrensfördel vid rekrytering eftersom advokatbyrån visar att den är branschledande på jämställdhet.

När delas Justitiapriset ut?

Prisutdelningen kommer hållas den 21 maj 2019 i JUSEKs lokaler i Stockholm.

Hur finansieras Justitiapriset?

Justitiapriset är en ideell förening. Det finansieras genom anmälningsavgiften och snälla personer som vill göra insatser för jämställdheten. Vill du sponsra Justitiapriset? Kontakta sofia@justitiapriset.se. Alla bidrag, små som stora, är välkomna och tas tacksamt emot.

Vem står bakom Justitiapriset?

Justitiapriset grundades sommaren 2016 av Louise Meijer. Hon tog sin juristexamen 2014 och har både under och efter studietiden ägnat stor tid åt jämställdhetsfrågor. Justitiapriset har ambassadörer på varje universitet där juristprogrammet finns. Följ Justitiapriset på Facebook för mer information och uppdateringar.

Från och med hösten 2018 leds Justitiapriset numera av Sofia Andersson. Hon är 23 år gammal, juriststudenten vid Umeå universitet och är uppvuxen i Uppsala. Vi hennes sida i styrelsen har hon Sarah Ullmark, juriststudent vid Göteborgs universitet och Lowisa Fagerudd, juriststudent vid Umeå universitet.

          IMG_3548

  Sofia Andersson, ordförande

IMG_3551   IMG_3547

  Sarah Ullmark, vice ordförande          Lowisa Fagerudd, ledamot

Processed with VSCO with hb2 preset

Louise Meijer, grundare

Vill du göra Justitiapriset ännu bättre?

Maila sofia@justitiapriset.se.